Cloud: Vad banker och storföretag kan lära av Spotify och King

Å ena sidan upplever många att ”molnet” vid det här laget är ett ganska uttjatat ämne.

Å andra sidan är det uppenbart att ytterst få beslutsfattare förstår vad molntekniken egentligen innebär för företagens innovationskraft och säkerhet. Vi bad Ola Hesselroth, sakkunnig vd för Knowit Cloud Innovation i Stockholm hjälpa oss reda ut begreppen.

Ola, vilka är de vanligaste missförstånden om molntekniken idag?

Det absolut vanligaste missförståndet är att molnet skulle erbjuda en mindre säker miljö än andra lösningar, men det är precis tvärtom. De allra flesta företag har redan idag sin information lagrad i en datahall utanför det egna kontorets väggar. Och ingen lokal serverhall kommer ens i närheten av de säkerhetsnivåer som Amazon erbjuder globala företag som Unilever eller Sony. Flera stora banker har också flyttat upp hela sin verksamhet i molnet. NASDAQ OMX också för den delen. 

Ännu mer intressant är kanske det faktum att riktigt innovativa företag som Spotify och King betraktar det som självklart att lägga sin data i molnet. Det är effektivare, men det ger också mycket större utrymme för gränslös tillväxt och kreativ handlingskraft.

Varför är då så många som fortfarande tvekar?

När det gäller de svenska bankerna är det nog framför allt Bankinspektionens regelverk som säger nej. Till skillnad från deras motsvarigheter i en del andra länder kräver de att ha direkt fysisk tillgång till bankens serverhallar. Men det är synd, för de bygger sina resonemang på helt överspelade förutsättningar.

I stora, traditionella men fortfarande lönsamma företag kanske beslutsfattarna inte heller vill sticka ut hakan och ändra på system som har fungerat i decennier.  

I andra fall handlar det kanske mer om att det kan kännas jobbigt att skrota system som man redan har investerat miljarder i. Och så fortsätter de lägga ner massor av pengar i det, år efter år. Det som krävs för att de ska ändra uppfattning är ofta en relevant success story – kanske en marknadsledande konkurrent eller ny uppstickare som tänker nytt och slår sönder alla gamla branschmönster.

Ska man vara riktigt ärlig finns det väl även en och annan beslutsfattare som har svårt för att släppa ifrån sig den upplevda kontrollen. Men i verkligheten har man bara kontroll när systemen fungerar 100 procent smärtfritt, och man kan försvara kostnaderna. Och oddsen för det är betydligt bättre när man kan lägga hela systemet i världens tryggaste datahallar. Och lägga hela ansvaret på några av världens absolut skickligaste datatekniker.

Hur ser det ut rent ekonomiskt?

Att bygga ett tungt företagssystem för analys av stora datamängder, så kallad bigdata, kan ta ett år och kosta 100 miljoner. Samma uppgift i en kvalificerad molnlösning tar max en vecka, och kostnaderna blir förstås därefter. Flera av de banker jag tidigare nämnde har på det viset kunna flytta över galet mycket resurser från drift till utveckling. Det är bara ett exempel på hur företag – både stora och små – tar vara på molnteknikens fördelar.  

Så det handlar inte i första hand om att välja molnet för att det blir billigare – trots att det faktiskt är så. Då är det betydligt roligare att diskutera intäkterna – hur mycket mer innovativ, flexibel och snabbfotad verksamheten kan bli.

Många större företag talar gärna om Big Data. Men om man inte placerar sina stora, osorterade datamängder i molnet blir det inte så mycket av det där med effektivitet och innovation.

Det är visserligen enklare för Spotify och King, eftersom de aldrig har haft något annat. Och det är också en förutsättning för deras fenomenala framgång. Innovation på steroider. Men även Nasdaq, Unilever, Sony och de andra föregångarna har insett att det inte finns något alternativ.

I molnet kan de hantera miljarder transaktioner i sekunden. Och de kan inte bara sätta upp systemet på en vecka, det går ännu snabbare att ta ned det igen. Och i samma ögonblick försvinner alla kostnader.

Du nämnde tidigare att man inte behöver några servrar, vad menade du med det?

Virtuella servrar har ju de flesta sedan länge, men numera behöver man inte ens det. Jag ska inte fördjupa mig i det tekniska nu, men koden – själva logiken och informationen – hanteras utan några servrar. Det enda man som systemägare behöver tänka på är versionshantering och uppdateringar. Allt annat sker automatiskt, det är därför det går så mycket snabbare.

Jag skulle kunna prata en hel vecka om själva tekniken, men det kan vi kanske ta en annan gång?

Stort tack Ola. Inte en vecka kanske, men vi kommer garanterat att följa upp en del av de här frågorna i några kommande artiklar. 

 

Andra artiklar som vi tror kan intressera dig:

Sju anledningar till att byta Affärssystem

Jämför Affärssystem på den Nordiska marknaden

Läs mer om Jeeves ERP Version 5, hur ett Jeevesprojekt går till, samt erfarenheter från våra kunder i magasinet: Ditt affärssystem 

Kundreportage Fagerhult; Med låg ägandekostnad i fokus

Valet av affärssystem viktigt för tillväxtföretag